Risto Airaksinen


1. Kotipaikka

- Kärkölä

2. Miten kiinnostuit raviurheilusta?

- Pikkupoikana kävin jääraveissa ja kotona oli työhevonen. 15-vuotiaana kun pääsin rippikoulusta, lähdin seuraavana päivänä Viisterän Martille ja sitten Ypäjälle Hevostalouskouluun. Oman tallin perustin armeijan jälkeen vuonna 1970.

3. Mikä raviurheilussa on parasta?

- Hevoset ja ihmiset ympäri maailman. On ollut todella avartavaa kun on oppinut tuntemaan huippuammattilaisia.

4. Esikuvasi raviurheilussa?

- Tuomo Mäkelä. Hän pärjäsi kaikilla hevosilla ja oli ihmisenä todella erityinen. Tuomo ei valittanut koskaan mistään ja oli aina positiivinen ja hyväntuulinen. Hän tuli juttuun kaikkien ihmisten kanssa. Ihminen isolla I:llä. Ruotsista Olle Goop. Arvostan häntä todella paljon ihmisenä ja hevosmiehenä. Ollella on ollut aina aikaa kysellä kuulumisia ja tervehtiä, vaikka olisi ollut kuinka paljon hevosia raveissa startissa.

5. Toimintasi kuvaus

- Pienimuotoista mutta aikaa vievää. Käytetään tosi paljon aikaa hevosiin.

6. Vahvuutesi ammatissasi?

- Se etten hakkaa päätä seinään. Ennen mulle tuli kaikki vaikeat hevoset treeniin, mutta nykyään en enää viitsi tuhlata energiaa ja hermoja sellaisiin. Hevosesta pitää tykätä.

7. Valmennusmaksusi/ajopalkkiosi?

- 1200 eur/kk (sis. alv)

8. Tärkein saavutuksesi?

- Lukas Lupinin Solvallan voitto Elitloppet-viikonloppuna 2005. Siihen kisaan oli tähdätty melkein vuosi. Laitoin sen Veijolle, että se tienaisi sen verran rahaa, että se pääsee siihen lähtöön. Otin hevosen talveksi kotiin treeniin. Ajoin sen lähdön keulasta. Katsoin 500 jäljellä taakse ja Svanstedt käski omaansa. Sitä tunnelmaa ei voi uskoa radan ulkopuolelle. Se on kuin amfiteatteri kun siellä kaikuu sillä tavalla. Se meteli alkaa siitä kurvista ja lisääntyy maalia kohden. Ihan tukka nousee pystyyn kun miettii. Silloin oli niitä raviristeilyjä. Tunnelma ravien jälkeen laivalla oli mahtava.

9. Suosikkihevosesi?

- Mack Lobell. Omista valmennettavista Top Melody oli tärkeä ja rakas. Se olisi tienannut vielä paljon enemmän rahaa, jos se olisi maksettu isoihin kisoihin. Jos mulle ei olisi tullut sitä hevosta niin olisin varmaan ihan nobody.

10. Team Jokimaan merkitys?

- Se on hyvä ja tiivis ryhmä. Ollaan tehty paljon mukavia reissuja.

11. Kuka Team Jokimaan jäsen heittää parasta läppää?

- Utalalla on tilannekomiikka hallussa. Juhalla on myös positiivinen luonne.

12. Mieleenpainuvin tapahtuma raveissa?

- Goopin Olle oppi suomalaisen hirtehishuumorin. Kerran Axevallassa Stochampionatin aikaan hyppäsin hevosen selkään kesken lähdön. Sain suuret suosionosoitukset kun en päästänyt hevosta karkuun. Sören Nordinkin tuli kädestä pitäen onnittelemaan. Olle tuli sanomaan lähdön jälkeen että ”tyypillistä Ristoa kun piti hypätä hevosen selkään etusuoralla että sai aplodit. Mikset voinut hypätä jo takasuoralla?”

13. Mikä olisit ammatiltasi jos et työskentelisi ravien parissa?

- Pappi. Kotona meillä pidettiin pyhäkoulua ja minäkin pidin sitä joskus ihan pienille lapsille. Armeijassakin olin iltahartauden pitäjä.

14. Olet raviammattilainen, mutta missä hommassa sinulla on parantamisen varaa raveissa tai lajin ulkopuolella?

- Jos otan vasaran tai sahan käteen niin en osaa tehdä mitään. Olen ihmetellyt miten olen oppinut kengittämään. Virkkaamisessakin olin koulussa todella huono. En saanut edes patalappua valmiiksi. Peukalo on siis keskellä kämmentä.

15. Maltatko koskaan käydä lomalla?

- Aiemmin kyllä kun oli henkilökuntaa. Silloin tein vuosittain muutaman päivän reissun Ruotsiin. Nykyään ei oikein pääse lomalle. Muutaman päivän olen mökillä joka kesä.

16. Harrastukset?

- Uimahallilla käytiin pari kertaa viikossa, mutta kun Järvelän uimahalli meni remonttiin on sekin harrastus jäänyt.

17. Lempiruoka ja -juoma?

- Pippuripihvi. Piimä on lempijuoma.

18. Suosikki TV-ohjelmasi?

- Emmerdale.

19. Millaista musiikkia kuuntelet?

- Vanhaa tanssimusiikkia.

20. Millaisella autolla ajat?

- Volvo V70.

Facebook Twitter WhatsApp